NiEMa 13

Към мястото с картинките

Ichigo 100%, шедьовърът на Кавашита Мизуки

leave a comment »

ac4417

Име Ichigo 100% (草莓100%)
Автор/и Кавашита Мизуки (河下水希)
Тип манга
Издател Шуейша
Демографски жанр шоунен
Жанрове комедия, еччи, романс, училищен живот, отрязък от живота
Списание Weekly Shounen Jump
Първоначално издаване 2002 –
Излезли томове/глави 19
Преведени томове/глави 19
Лицензирана да
Лицензирана от Viz Media
Аниме TV&OVA
Начало и край на анимето 1 – 66 глава
Продължения/друго

草莓100%

Автор: Ghostbuster

В началото:

Бях доста резервиран към тази манга, струваше ми се, че ще е твърде сладникава за вкуса ми… но така се получи, че прочетох едно друго кратко произведение на Кавашита Мизуки-сенсей Lilim’s Kiss и направо се влюбих в стила й на рисуване и начинът на разказване на историята… тааа сметнах за нужно да прочета и най-известната й манга Ichigo 100%.

Тази манга не ти дава отговор на екзистенциални въпроси, не те кара да се задълбаваш в живота (поне в началото), чувствата и мислите си… напротив, отпуска те, кара те да се посмееш, малко те натъжава, но като цяло те оставя с едно красиво и топло чувство на удовлетворение, без в същото време да те откъсва от реалността. Към края обаче нещата постепенно започват да се променят, главните герои започват да порастват, чувствата и действията им започват да „съзряват”… поставени на изпитание не всички получават това, което искат или което заслужават – и точно както в реалния живот някои остават наранени а други успяват да намерят истинско щастие. Точно тази реалистичност кара читателя да мине цялата манга на един дъх и му помага да разбере и оцени по-добре собствените си преживявания като ученик.


Историята…

започва с образа на Манака Джумпей – ученик последна година в началното училище – мечтаещ да влезе в гимназията Изумисака и да се присъедини към тамошния клуб за създаване на филми. Един ден той решава да се изниже от клас за да види красивият залез от покрива на училището. Отваряйки вратата на покрива обаче, той заварва едно невероятно красиво момиче и по погрешка вижда бикините й. Момичето се паникьосва и избягва, а нашия герой естествено се опитва да разбере коя е тя (kiinda stalker~like, huh ^_^). Междувременно, след като вече е станал гимназист, няколко момичета се влюбват в Джумпей и се образува един доста забавен четириъгълник с Манака в средата.

Личното ми мнение…

е че описанието по-горе е само интрото, мангата отначало се върти около намирането на въпросното момиче, а след това става пълна какафония от high-school life преживявания (та чак до завършването на гимназия ), много пантсу и няколко хипер мега яки мацки, които харесват Junpei …е не всичките де (за щастие), но повечето поне.
Мангата обаче не е точно school-life харема, който пускат като на конвейр напоследък, а се съсредоточава доста и върху чувствата на героите, развитието и порастването им (това разбира се не пречи да има мега смешни моменти, съчетани с доста ecchi).

Това, което ме накара да се влюбя в тази манга обаче (освен невероятно красивият и изпипан арт ест), са последните 2-3 тома, в които просто си личи как героите порастват с всяка глава, как променят мисленето си и как се стремят към щастие и се борят за мечтите си. Като добавите и малко драма накрая, просто се получава нещо невероятно красиво и въздействащо. Като цяло последният том определено ми разби всички досегашни класации за манга от този жанр (вече класирам comedy-school life мангите с Ichigo 100% -1 , Ichigo 100% -2 и т.н. ).

Не може да не спомена и че самата история си я бива, а реализацията и сценарият на действие и развитие на героите и ситуациите определено е на изключително високо ниво. Единственото нещо, което ме подразни малко е голямата нерешетилност на главния герой, но това се преживява, пък и добавя доста забавни и echhi ситуации към главното действие. Всеки който е изпадал в ситуацията да ходи с 2+ момичета наведнъж ще схване за какво говоря, а за тези, които не са имали това щастие (нещастие – зависи от гледната точка ) определено ще е добре да се съсредоточат върху една от главните поуки в мангата – винаги бъдете честни със себе си и с хората, които обичате и се борете до край за тях
Хайде няма да ви спойлвам повече, за съжаление не можах да изразя и половината от преклонението си пред тази манга, но се надявам да съм събудил поне малко интереса ви.

Героите:

manaka

На първо място започваме разбира се с главния заподозрян – Манака Джумпей. Той не е красив и, макар и да не е тъп (…е добре де доста тъп си е – не се справя добре както в училище, така и със сърцата на почитателките си…), има доста готин характер (big deal )… Освен това Джумпей има невероятният късмет винаги да блесва с нещо, когато се намира покрай някое красиво момиче, което след това започва да открива готините му страни и да се влюбва в него (определено адски ценно качество ). Манака е добър и в режисирането на филми и всъщност благодарение на възроденият от него клуб успява да се докаже и да привлече женското внимание…после мацките не били комерсиални а).kitaooji

Китаооджи…. определено моята фаворитка, момиче с огромен сексапил, страхотен характер, адски буйна и в същото време невероятно нежна… абе най-готиното момиче според мен сред цялата женска плеяда и един от най-любимите ми женски манга персонажи евър. Какво намира в тоя кретен Джумпей и аз не знам. Сатсуки FTW.

nishinoНишино… абе не е лоша, ама някакси не ме накефи особено нито на външен вид, нито като държане. Определено обаче има много нежен характер и преживя доста неприятни моменти покрай тоя дебил Джумпей. Ааа да, освен това и готви страхотно, особенно е добра в приготвянето на торти.

toujo

Тоуджо Ая …еми т’ва е уж най-голямата любов на Manaka, проблемът е че двамата са хипер плахи когато стане въпрос да се обяснят един на друг… Има много готин характер, адски красива е (особенно когато свали тия скапани очила) и е невероятно умна… само ако не беше толкова смотана и ако беше награбила Джумпей когато трябваше…

mukai

Мукай… хипер яката мацка, обаче има фобия от мъже… Естествено нашият герой ще я излекува от страха й и познайте какви ще са нейните чувства към Джумпей. Ако не беше Сатсуки, Мукай определено щеше да е моят фаворит. Ааа да – това момиче има невероятно перверзно подсъзнание, много ме е яд че се появява толкова късно в „надпреварата“ за сърцето на Манака.

В мангата се появяват и две лолита, но те изобщо не ми се нравят, така че ще им пропусна преживяванията. Приятелите на Джумпей са Комияма и Сотомура и те са с някакво невероятно перверзно съзнание, като Комияма е по-тъп и от Джумпей (което си е постижение), а Сотомура е някакъв зъл незадоволен гений . Сестрата на Сотомура – Мисузу също не ме кефи особенно (може би защото май беше единствената която оплю Джумпей и му каза какъв е боклук в лицето). Появяват се и двама съперници за сърцата на някои от почитателките на Манака, но и те не са важни, понеже бяха грубо и безапелационно отрязани (макар че са най-красивите момчета в даскалото и всички момичета припадат само при вида им ).

Ето и някои от най-запомнящите се моменти в мангата:

Pic1 // Pic2 // Pic3 // Pic4 // Pic5 // Pic6 // Pic7 // Pic8 // Pic9 // Pic10 // Pic11 // Pic12 // Pic13 // Pic14 // Pic15 // Pic16 // Pic17 // Pic18 // Pic19 // Pic20 // Pic21 // Pic22 // Pic23 // Pic24 // Pic25 // Pic26 // Pic27 // Pic28 // Pic29 //

Като заключение…

…ще кажа, че мангата представя златните младежки години на главните герои, изпълнени с много смях, докато предприемат първите стъпки в любовта, намират нови приятели и се сблъскват с ежедневните и често забавни проблеми на младостта. След всяка глава читателя остава с едно меланхолично чувство на задоволеност, носещо едновременно по малко тъга и щастие, съчетани по неповторим начин. Това е и посланието на Кавашита Мизуки – да се види красотата на живота и да се усети неповторимостта на младежките години, изпълнени със смях и тъга.

Written by nem13

октомври 10, 2009 в 23:54

Вашият коментар